Discussion about math, puzzles, games and fun. Useful symbols: ÷ × ½ √ ∞ ≠ ≤ ≥ ≈ ⇒ ± ∈ Δ θ ∴ ∑ ∫ π -¹ ² ³ °

You are not logged in.

- Topics: Active | Unanswered

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

Hi steveb mandy here yes that is the one I am trying to do?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

How far have you got with it ?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

Hi steveb I have not started it yet ok?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

Okay. The basic hours bit of it I am sure you can do because that is just 35 x 7

Right now I have said "time and a quarter" for the Friday overtime. The number of hours was 5

The basic rate of pay was £ 7.00

Once again there are different ways you can approach the problem, but they all amount to the same thing:

I would be inclined to work out a rate of pay for this overtime. So do £7.00 / 4

Then add this to £7.00

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

Basic pay is 35 x 7 = 245

Friday. Overtime is £7.00 ÷ 4 = 1.75 + 7.00 = 8.75

Am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

Okay that is the rate (8.75 per hour) now we want a figure for 5 hours so you need to multiply by 5.

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

So £8.75 x 5 = 43.75

Am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

Yes that is correct. Now how about the Saturday rate what is that ? (time and a half)

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

Saturday overtime. Is £7.00 ÷ 2 = 3.5 + 7.00 =10.5 x 4 = 42.00

Am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

Yes that is correct. Now what about Sunday ?

I have said here to add on three quarters to the basic rate. Do you know how to do that one ?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

Sundays. Overtime is £7.00 + 2.3 +2.3 +2.3 = 13.9

Am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

I think what you did there was to add on a third of £7.00 to 1 decimal place and to add it three times.

In fact you should have divided by 4 so you get 1.75 then multiply by 3, and then add it on.

Do you want to try again ?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

So the total is £43.75 + £42.00 + £13.90 = £99.65

Am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

No you have misunderstood my last post. The £ 13.90 bit is not correct.

We need to go back to calculating the Sunday rate. We want £ 7.00 plus 3 quarters.

So one quarter is £ 1.75, what is 3 quarters of £ 7.00 ?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

It should be 1.75 x3 = 5.25

So the total is. £43.75 + £42.00 + £5.25 = £91

Am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

No that is not correct the £5.25 needs to be added on to £7.00

Then multiply it by 2 because there were 2 hours worked on Sunday.

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

It should be 5.25 + 7.00 = 12.25 x 2 = 24.5

43.75 + 42.00 + 24.5 = 110.25

Am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

Now there is one thing left to do you need to add this on to the basic hours pay.

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

So 110.25 + 245 = 355.25

Am I right?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

Correct. Well done.

Have you any ideas about what to do next ?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

Hi steveb. Should we do the next one in the lest which is time?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

I don't understand what you mean by that. Did you mean "test" and did you mean "overtime" ?

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

Should we go on with the next one which is time or should I do a bit more on overtime then?

Offline

**SteveB****Member**- Registered: 2013-03-07
- Posts: 557

Good question. I could give you another overtime question if you feel that you need more practice.

You did struggle with that one so I probably ought to.

Also I do not at the moment know what it is to do with time that you are supposed to be learning about.

The thing that springs to mind is something like how many seconds there are in a day or something.

Do you want another question on overtime now ? Or would you prefer to move on to time ? (If you want to do time

then I need to know what sort of question you need to know about how to do)

Offline

**mandy jane****Member**- Registered: 2010-09-23
- Posts: 1,003

Could you send me an email back with another overtime question for me to do for you and I will. Send it to you tomorrow ok?

Offline