Math Is Fun Forum
  Discussion about math, puzzles, games and fun.   Useful symbols: ÷ × ½ √ ∞ ≠ ≤ ≥ ≈ ⇒ ± ∈ Δ θ ∴ ∑ ∫ • π ƒ -¹ ² ³ °

You are not logged in.

#1051 2013-04-12 01:59:01

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

Hi steveb mandy here yes that is the one I am trying to do?

Offline

#1052 2013-04-12 02:03:03

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

How far have you got with it ?

Offline

#1053 2013-04-12 02:04:55

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

Hi steveb I have not started it yet ok?

Offline

#1054 2013-04-12 02:09:19

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

Okay. The basic hours bit of it I am sure you can do because that is just 35 x 7

Right now I have said "time and a quarter" for the Friday overtime. The number of hours was 5
The basic rate of pay was £ 7.00
Once again there are different ways you can approach the problem, but they all amount to the same thing:
I would be inclined to work out a rate of pay for this overtime. So do £7.00 / 4
Then add this to £7.00

Offline

#1055 2013-04-12 02:13:58

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

Basic pay is 35 x 7 = 245
Friday. Overtime is £7.00 ÷ 4 = 1.75 + 7.00 = 8.75
Am I right?

Offline

#1056 2013-04-12 02:15:05

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

Okay that is the rate (8.75 per hour) now we want a figure for 5 hours so you need to multiply by 5.

Offline

#1057 2013-04-12 02:16:31

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

So £8.75 x 5 = 43.75
Am I right?

Offline

#1058 2013-04-12 02:17:30

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

Yes that is correct. Now how about the Saturday rate what is that ?  (time and a half)

Offline

#1059 2013-04-12 02:22:22

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

Saturday overtime. Is £7.00 ÷ 2 = 3.5 + 7.00 =10.5 x 4 = 42.00
Am I right?

Offline

#1060 2013-04-12 02:24:02

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

Yes that is correct. Now what about Sunday ?
I have said here to add on three quarters to the basic rate. Do you know how to do that one ?

Offline

#1061 2013-04-12 02:25:12

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

Sundays. Overtime is £7.00 + 2.3 +2.3 +2.3 = 13.9
Am I right?

Offline

#1062 2013-04-12 02:27:32

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

I think what you did there was to add on a third of £7.00 to 1 decimal place and to add it three times.

In fact you should have divided by 4 so you get 1.75 then multiply by 3, and then add it on.

Do you want to try again ?

Offline

#1063 2013-04-12 02:28:03

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

So the total is £43.75 + £42.00 + £13.90 = £99.65
Am I right?

Offline

#1064 2013-04-12 02:31:34

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

No you have misunderstood my last post. The £ 13.90 bit is not correct.

We need to go back to calculating the Sunday rate. We want £ 7.00 plus 3 quarters.

So one quarter is £ 1.75, what is 3 quarters of £ 7.00 ?

Offline

#1065 2013-04-12 02:31:36

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

It should be 1.75 x3 = 5.25
So the total is. £43.75 + £42.00 + £5.25 = £91
Am I right?

Offline

#1066 2013-04-12 02:32:54

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

No that is not correct the £5.25 needs to be added on to £7.00

Then multiply it by 2 because there were 2 hours worked on Sunday.

Offline

#1067 2013-04-12 02:35:44

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

It should be 5.25 + 7.00 = 12.25 x 2 = 24.5
43.75 + 42.00 + 24.5 = 110.25
Am I right?

Offline

#1068 2013-04-12 02:37:07

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

Now there is one thing left to do you need to add this on to the basic hours pay.

Offline

#1069 2013-04-12 02:39:35

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

So 110.25 + 245 = 355.25
Am I right?

Offline

#1070 2013-04-12 02:40:26

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

Correct. Well done.

Have you any ideas about what to do next ?

Offline

#1071 2013-04-12 02:42:26

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

Hi steveb. Should we do the next one in the lest which is time?

Offline

#1072 2013-04-12 02:43:47

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

I don't understand what you mean by that. Did you mean "test" and did you mean "overtime" ?

Offline

#1073 2013-04-12 02:46:56

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

Should we go on with the next one which is time or should I do a bit more on overtime then?

Offline

#1074 2013-04-12 02:52:46

SteveB
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 557

Re: Mandy Jane's Corner

Good question. I could give you another overtime question if you feel that you need more practice.
You did struggle with that one so I probably ought to.
Also I do not at the moment know what it is to do with time that you are supposed to be learning about.
The thing that springs to mind is something like how many seconds there are in a day or something.
Do you want another question on overtime now ? Or would you prefer to move on to time ? (If you want to do time
then I need to know what sort of question you need to know about how to do)

Offline

#1075 2013-04-12 02:56:52

mandy jane
Member
Registered: 2010-09-23
Posts: 1,003

Re: Mandy Jane's Corner

Could you send me an email back with another overtime question for me to do for you and I will. Send it to you tomorrow ok?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB