Discussion about math, puzzles, games and fun. Useful symbols: ÷ × ½ √ ∞ ≠ ≤ ≥ ≈ ⇒ ± ∈ Δ θ ∴ ∑ ∫ π -¹ ² ³ °

You are not logged in.

- Topics: Active | Unanswered

**olimits7****Guest**

Hello,

I'm trying to figure out an easy way to see what a full & half share person would be charged. My friends and I are getting a ski house and we would like to see what it would cost each person.

For example,

Total Rental Price: $3,800

4 Full Shares and 1 Half Share.

I tried dividing 3800/5 which gave me 760. Then I divided the 760/2 which gave me 380. The 380 would be what the base price of the half share would pay. But now I have an extra 380 that is left over, so I took that 380 and divided it by 5. That gave me 76 which I added on to the 4 full shares. But I still have an extra 76 that I can't add to the half share, so I divide 76/2 that gives me 38. I add that 38 to the 380 which gives me a total of 418 for the half share. And with that extra 38 I divide it by 4 which gives me 9.50. Finally that 9.50 I add to the full share for a total of 845.50 (760+76+9.50).

Full Share: 845.50 (845.50 x 4 = 3,382)

Half Share: 418.00

3,382 + 418 = 3,800

Now this gives me the right total price, but if I divide the 845.50/2 it gives me 422.75 which does not equal to 418. So somewhere a long the line my calculation is wrong.

Does anybody know an easier way to calculate this or a formula that can calculate it the right way?

Thank you,

olimits7

**MathsIsFun****Administrator**- Registered: 2005-01-21
- Posts: 7,569

$3,800 / 4.5 = $844.44

So, Full Share = $844.44

Half Share = $422.22

4 × $844.44 = $3,377.76

$3,377.76 + $422.22 = $3,799.98

So, 2 cents out (lost in rounding the cents off)

"The physicists defer only to mathematicians, and the mathematicians defer only to God ..." - Leon M. Lederman

Offline