i like math because it is a "language" which is internationally available.

]]>As bob bundy points out, if the problem is taken word for word, then my answer is correct. On balance, I think bob bundy's answer is more likely if the phrasing is open to ambiguity. However, the problem appears to have been written in your own words -- could you post the problem as it appears on your problem sheet, unchanged?

]]>B

Means? ?]]>

Welcome to the forum.

Good explanation!

Bob

]]>a.3.2%

b.Zero

3.20%

c...None

The answer is "a"

Explanation:

First let's assume this is the price for a 30 pound bag of sugar, which we will just call a bag.

Say the price of a bag, in June was $100.00. Come July and the price goes up 10%. Ten percent of 100.00 means 10 per 100; or ten out of every hundred things. Ten cents out of one hundred cents, is 10 cents out of a dollar so 10 cents is ten per cent of a dollar. Just like ten dollars are ten percent of a one hundred dollars bill.

So you add 10% of $100.00, to $100.00 you get ...

$100.00 + $10.00 = $110.00

$110.00 becomes the new price for the same bag of sugar, after the July increase.

To obtain the new price, you need to find out what 10% of the price is.

remember 10 cents = 10% of a dollar, if you look at the display at the store, there is a decimal point, and after the decimal point the cents are shown. 10 cents are shown as $ .10

To get 10% of any number, just multiply the number times 0.10

To get 20% of any number, just multiply the number times 0.20

To get 25% of any number, just multiply the number times 0.25

To obtain the new price you multiplied 100 x 10% = 10.00. Then added the result to the $100.00

But in August, the price goes down by 20%. That is 20 cents out of every dollar. So now you have to deduct, which means subtract, 20%f of the new price. If your bag during July sold for $110.00, after the August decrease, the same bag, will sell for 20% less.

Lets find 20% of $110.00 by multiplying $110.00 times 0.20

110.00 x .20 = 22.00

So the new price in August is:

$110.00 - $22.00 = $88.00 price after the August reduction in price.

Come September, an increase of 10% of $88.00.

$ 88.00 x 0,10 = $8.80

So the new price is:

$ 88.00 + $8.80 = $96.80

With this information we can answer the question:

If sugar was $100.00 a bag before any of this, and sugar is now $96.80 per bag,

The price definitely declined, but, by what percentage?

$100.00 - $96.80 = $3.20

if it was $100.00 a bag, and it declined by $3.20 per bag

the decline is 3.2 dollars out of 100 dollars which is answer "a".

B

]]>Bob

]]>Bob

]]>I assumed this meant x is 50% of y,

That is not given in my question

]]>If x percent of y is 50

I think the confusion is because of the wording here. I assumed this meant x is 50% of y, which leads to y = 2x as an answer.

zetafunc assumed this meant x% of y is 50., which leads to his answer. That is a correct interpretation of what is written, but this wording is not how a person brought up on maths In England would phrase the question **. I noticed the multi-choice possibilities and decided to interpret the wording accordingly.

On a world-wide forum, where most posters communicate in English, this is going to happen occasionally. We all just have to be aware of the difficulty and make allowances.

Bob

** If I was setting this as a question I would write "x is a fraction of y. When written as a percentage, it is 50%. What is y in terms of x?"

]]>